Кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън ще премерят сили тази вечер в първия телевизионен дебат. Очаква се рекордният брой от 100 млн. зрители да гледат сблъсъка.

Кандидатът на демократите Хилари Клинтън е под натиск да се представи убедително. Според политическите анализатори тя трябва да направлява изказванията си в посока на това, че ще управлява страната в несигурни времена и да акцентира върху своя опит. Тръмп пък ще се наложи да убеди гласоподавателите, че липсата на политически опит няма да му попречи и че е готов да стане главнокомандващ.

Историята показва, че само едно лошо представяне на подобен дебат може да промени електоралните нагласи и да повлияе на хората, които все още не са решили за кого ще гласуват.

„Ще направя всичко по силите си, за да комуникирам ясно и безстрашно в лицето на обидите и атаките, на тормоза и фанатизма, които виждаме от опонента ми”, посочи Клинтън в радиоинтервю преди дебата.

Анита Дън, която помогна на президента Барак Обама да се подготви за дебатите си срещу републиканеца Джон Маккейн през 2008 г., заяви, че Обама е победил, защото е успял да връща дискусията няколкократно върху икономическата стагнация в страната, въпреки че разговорът е бил за външната политика. Според нея Клинтън ще експлоатира слабостите на Тръмп и ще подчертава силните си страни.

Съветниците е екипа на Клинтън коментират, че тя се готви за дебата, разигравайки два сценария. Един, в който Тръмп се държи сериозно и друг, в който той импровизира и прави обидни лични нападки.

90-минутният дебат ще се проведе в Университетът Хофстра в Хемпстед. Това е първи от общо три дискусии. Темите също са три - управлението и политическият курс на САЩ, просперитетът и сигурността.