Днес е денят хикс за Гърция. От днес страната на практика е във фалит, тъй като няма да се издължи на МВФ. Хиляди поддръжници на идеята за отказ от еврото излязоха в подкрепа на управляващите снощи.

Гърция фалира, защото няма да плати дълга от 1,7 млрд. евро и оставя в ръцете на хората да решат дали да излязат от еврозоната и ЕС.

Близо 20 хиляди гърци демонстрираха снощи в центъра на Атина в подкрепа на правителството.

„Ние сме тук, за да кажем на правителството и на цяла Европа - това правителство да не отстъпва”, каза Никос, журналист на свободна практика.

„Посланието, което искам да изпратим като завет на нашите деца, е: Достойнство и свобода”, каза безработният Панайотис.

В същото време гръцкият премиер Алексис Ципрас даде обширно интервю по държавната телевизия и призова сънародниците си да отхвърлят на референдума предложенията за споразумение.

„Цената на разпадането на еврозоната, цената на излизането на една страна от еврозоната ще е огромна, особено когато тази страна само на Европейската централна банка дължи 120 милиарда евро. Моето лично виждане е, че те не искат да изкарат Гърция от еврото, а да сложат край на надеждата, че в Европа може да има друг тип политика”, заяви Ципрас.

Той изрази надежда да не се стига до излизане от еврогрупата и намекна, че ако гърците подкрепят плана на кредиторите, той може да се оттегли от поста си.

Въпреки политическото напрежение туристите не се чувстват застрашени.

„Бяхме подготвени и си взехме доста пари в брой. Но когато видях как банкоматите блокираха, веднага изтеглихме още, за наше успокоение. Притесняваме се за гърците и сме солидарни с тях”, заяви Кристоф Ето, турист от Франция.

Ограниченията за гръцки граждани да теглят пари в брой остават до края на седмицата. А ако до края на деня Атина не се разплати с Международния валутен фонд, това автоматично ще сложи край на 5-годишната програма за подпомагане, която изтича в полунощ.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер