131 медии са затворени в Турция, 47 журналисти са арестувани след неуспешния опит за преврат. Това е равносметката само за вчерашния ден. Репресиите срещу медии, журналисти и интелектуалци продължават повече от година и половина.

Преди три месеца имаше опит за убийство на журналиста Джан Дундар на излизане от съдебната зала в Истанбул. Опитът за покушение не стигна до първите страници на проправителствените вестници в Турция. И само група негови приятели се осмели да каже, че демокрацията в Турция е застрашена. Бившият главен редактор на вестник „Джумхюриет” беше спасен от собствената му жена, застанала на пътя на убиеца.

„Той е добре. Не беше ранен при това нападение. Успя да замине в Европа, където е при хора, които изказаха подкрепата си по време на процеса срещу него. А и аз не искам той да е тук в този момент”, казва Дилек Дундар, съпруга на журналиста.

Снимка: bTV

Дундар и колегата му Ердем Гюл получиха по 5 години затвор по обвинение, че са публикували секретни документи. Двамата разкриха на страниците на „Джумхюриет” преминаването на турски камиони с оръжие в посока Сирия с предполагаема помощ за терористите от Ислямска държава. Нещо което турската държава отрече.

До осъдителната присъда се стигна след повторен опит на властите да заглушат свободното слово. След три месеца зад решетките Конституционният съд постанови, че двамата са невинни и са затворени в нарушение на човешките им права.

Тогава турският президентът Рджеп Ердоган не се поколеба да превиши конституционните си права и да осъди решението на магистратите. Позицията на Ердоган повлия на турския съд и двамата журналисти получиха ефективни присъди. Тепърва предстои да бъдат съдени за участие в тайна организация.

Снимка: bTV

В началото на март пък турската полиция нахлу в офисите на най-големия вестник „Заман", след като съдът го постави под контрола на държавата. Кадрите от атаката над редакцията със сълзотворен газ и гумени куршуми обиколиха света, а арестите на журналисти и интелектуалци продължиха.

Снимка: bTV

 „За жалост през последните три-четири години се превърна в практика всеки, който говори против правителството, да бъде заплашен със съд или със затвор, или с такъв вид държавен контрол”, коментира Абдулхамит Билъчъ, главен редактор на в. „Заман".

Много преди опита за военен преврат в Турция не е безопасно да изказваш мнение.  „Журналистите вече бяха под натиск, много журналисти бяха съдени. Те бяха съдени или за клевета, или за тероризъм. Тези дела нарушават свободата на словото и свободата на медиите. Нещо повече – те погазват Конституцията”, казва Угур Айач, председател на съюза на журналистите в Турция.

Според статистиката всеки ден средно по двама турски граждани попадат под ударите на закона заради изказано мнение или статус в социалните мрежи. Местни прокурори са повдигнали около 2000 обвинения за обида срещу Ердоган.

Снимка: bTV

Най-известният турски футболист от близкото минало Хакан Шукур също беше съден за обида след мнение в „Туитър”. Един от най-куриозните случаи обаче е на служителя в истанбулската Спешна помощ – Билгин Чифчи, който беше уволнени и съден, след като в „Туитър” сравни Ердоган с героя от филма „Властелина на пръстените" – Ам Гъл. Стигна се до това екипът на мултимилионната кино продукция да се застъпва за съдения турчин, а самият Питър Джаксън заяви, че сравнението е всъщност с позитивния герой Смийгъл, лошо повлиян от въздействието на пръстена.