Един професор е едновременно ректор и декан на цели 16 факултета. Историята е истинска и се развива в Турция, където чистките на всички нива – вкл. и в академичните среди, започнали след неуспешния опит за преврат на 15 юли, доведоха до такива комично звучащи ситуации.

Всъщност ситуацията съвсем не е комична, а много сериозна, тъй като чистката доведе до голяма криза във висшето образование.

След опита за преврат от работа бяха отстранени 150 хил. държавни служители, а задържани бяха 78 хил. Все още 35 хил. от тях са в ареста.

Само през август уличени във връзки с метежниците бяха 6792-ма университетски преподаватели и служители. Уволнените тогава бяха 5342-ма, сочи статистиката на Комисията за висше образование. Впоследствие цифрата се увеличи.

Горният пример е от университета „Памуккале” в Денизли, който на практика се управлява еднолично. Човекът оркестър, или по-скоро човекът университет, е проф. Хюсеин Баг.

Как може той да е ръководител на 16 факултета и специалист в 16 области, не е ясно.

Снимката на проф. Хюсеин Баг в сайта на университета, заедно с всичките му длъжности

Подобна обаче е картината и в университета „Гюмюшхане”. След опита за преврат от него бяха уволнени 17 преподаватели и двама души от администрацията, посочва „Български обзор” – вестникът, издаван от бившия главен редактор на „Заман” у нас.

След чистките за ректор е назначен проф. Ихсан Гюнайдън. Освен това той членува в борда на директорите, но не само като ректор, а и като ръководител на три факултета. Ако не друго, има спестяване на човешкия ресурс – един човек заема четири от отредените общо девет места в борда. Поне няма абсолютно мнозинство.  

Ситуацията в "Гюмушхане"

През април в южната ни съседка предстои референдум за смяната на управлението на страната. Гражданите на Турция трябва да избират дали тя да се превърне от парламентарна република в президентска.