Доналд Тръмп обяви името на новия топ дипломат на САЩ. Това ще бъде петролният магнат Рекс Тилърсън.

Световните агенции коментира, че едно от най-важните назначения в новата администрация на бъдещия американски президент е сигнал към Русия.

64-годишният тексасец Тилърсън оглавява петролната енергийна корпорация "Ексън Мобил" от 2006 г. и развива бизнес с над 70 държави. Един от основните му партньори е Русия. През 2011 г. компанията му подписва договор с "Роснефт", а две години по-късно Тилърсън е удостен от Владимир Путин с руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор.

Той се обявява срещу санкциите на САЩ и ЕС към Русия и в подкрепа на свободната търговия и за по-голямо американско присъствие в Близкия изток.

Заради тези връзки и позиции, кандидатурата му за държавен секретар е подложена на критика в Сената.

Подобно на Тръмп, магнатът няма опит в политиката, нито в дипломацията. Преди време в интервю за Фокс, новият президент определи Тилърсън като "световен играч от класа".  

Междувременно бъдещият американски президент отмени насрочената за тази седмица пресконференция, на която трябваше да обяви, че се е оттеглил от бизнеса си. Причина не се посочва. В "Туитър" Тръмп написа, че ще обяви това през януари. Бизнесът му поемат двамата му сина - Ерик и Доналд Тръмп Младши.