Американският държавен секретар Рекс Тилърсън обвини Русия, че не е попречила на Сирия да извърши химическата атака срещу контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун.

„Русия се съгласи да гарантира, че сирийските химически оръжия ще бъдат унищожени, и тъй като не успя да го направи, химическата атака стана възможна”, допълни Тилърсън, цитиран от Би Би Си.

Утре Тилърсън ще отпътува към Москва, където ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров.

Конфликтът в Сирия ще бъда основната тема по време на започващата среща на  Г-7 в Италия. На нея външните министри на седемте най-развити индустриализирани страни ще имат възможност да попитат Тилърсън дали Вашингтон е решен да свали сирийския президент Башар Асад.

Въпросът възникна на фона на изненадващия американски въздушен удар срещу база на сирийската армия след предполагаемата атака с химическо оръжие, при която заминаха 89 души. В петък САЩ изстреляха 59 ракети към сирийска военновъздушна база.

Мнозина сега се питат дали Вашингтон иска отстраняването на Асад, за което настояват редица европейски правителства, или нападението е било само предупреждение.

Вижте повече във видеото: