„Имаме множество трудни въпроси с руснаците. Отношенията ни са на най-ниското си ниво за всички времена и продължават да се влошават. Целта ни е да ги стабилизираме."

Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на изслушване в комисията за външни работи на Сената на САЩ за проектозакон за санкции срещу Русия.

Той обясни, че администрацията на президента Доналд Тръмп работи упорито, за да ги подобри.

„Работим в някои конкретни области, за да видим дали има основа за възобновяване на някакви работещи отношения с руското правителство, което да е в наш интерес. Полагат се усилия конкретно за Сирия”, коментира Тилърсън.

Той се изказа критично за правителството на Куба, броени дни преди обявяването на промяна на политиката на администрацията на Тръмп към острова. По думите му страната трябва да решава проблемите си в областта на човешките права, ако иска САЩ да продължат със затоплянето на отношенията, което започна предишният президент Барак Обама.

САЩ ще трябва да работят с други страни за спиране на достъпа на Северна Корея до петрол и други важни продукти и ще трябва да обмислят дали да наложат допълнителни санкции на лица, които търгуват с КНДР, каза още държавният секретар.