Рекорден брой бежанци са преминали гръцко-македонската граница, през последните почивни дни. Специалните ни пратеници Полина Ботева и Любен Кацаров следят бежанската криза.

Според представители на агенцията за бежанците към ООН само в нощта на събота срещу неделя по пътя си към Европа са преминали над 4600 души. Според хората, които обработват документите и регистрират мигрантите това е своеобразен рекорд. А очакванията им са данните от изминалата нощ и следващите дни да покажат дори по-голям брой.

Създадена е обаче организация, за да не се допуска струпване на много хора наведнъж. Освен това на място има много хуманитарни мисии. Екип от България също вече е тук за да помага.

Рано сутринта от София потегли линейка за едноседмична мисия на гръцко-македонската граница. Екипът е от осем човека - две медицински лица и шестима доброволци. Линейката е частна, наета е специално за случая и има необходимото оборудване за оказване на първа помощ.

„Планът е да оказваме долекарска помощ на терен”, каза пред bTV Цветко Цанковски, директор на фондация „Група за подкрепа на бежанци”. Групата има готовност да помогне на 600 човека.

В групата са и преводачи от арабски. Азхар Аломар е родена в Сирия, но от години живее в България. Сега е на гръцко-македонската границата с мисията да помага на бежанците с храна, вода, тоалетни принадлежности или просто с превод. След разясненията търсещите убежище продължават по пътя си към Европа.

Доброволците ще останат тук на гръцко-македонската граница поне още седмица, тъй като в следващите дни се очакват нови големи групи бежанци, които идват от гръцките острови.