Върховният комисариат на ООН за бажанците обяви в сряда, че рекорден брой имигранти – 137 хиляди, са дошли в Европа през Средиземно море за първата половина на 2015 г. Данните бележат увеличение от 83 процента в сравнение с регистрираните имигранти през първата половина на 2014 г.

Рекорден е и броят на загиналите по време на опасното пътуване от бреговете на Африка или на Близкия изток към Европа – 1867 човека за първите шест месеца на годината. Очаква се тези стойности да се увеличат с настъпването на лятото и затоплянето на времето.

Според комисаря на ООН за бежанците Антониу Гутериш повечето от тях не са подтиквани от икономически мотиви, а бягат от конфликти и граждански войни.

Една трета от бежанците идват от Сирия. Другите две държави с най-голям процент бежанци са Афганистан и Еритрея – по 12 процента. Сред другите страни – отправна точка на най-много бежанци, попадат Сомалия, Нигерия, Ирак и Судан.

Докладът на ООН призова европейските държави към повече солидарност с най-засегнатите от кризата.

ООН приветства и решението на ЕС да разпредели 40 хиляди еритрейски и сирийски кандидатури за убежище, които за момента са отправени в Гърция и Италия. Докладът обаче подчерта нуждата от допълнителни мерки.