Нов поход на бежанци към Европа - за това предупредиха международни организации. В последните 24 часа бяха отбелязаха поредни нови "рекорди" на мигранти към границите на Европа.

В понеделник вътрешните министри на ЕС решават въпроса за разпределянето на вече регистрираните, търсещи убежище.

С края на лятото и часове след като Европарламенът подкрепи предложенията на Юнкер за бежанците, все по-интензивен става походът на мигранти към Европа.

Страната ни ще изпълни ангажимента си и ще приеме определен брой бежанци - това заяви днес вътрешният ни министър. От БЧК са на мнение, че на този етап има достатъчно места. Прогнозите са, че по-голям броя мигранти към страната ни ще има през студените месеци.

Все повече лодки с бежанци стигат бреговете на Стария континент.

22 хиляди нови мигранти само тази седмица на гръцкия остров Лесбос. Турските власти задържаха близо до Одрин 700 бежанци в посока България.

И в Унгария регистрираха нов рекорд - за денонощие в страната са влезли 3 хиляди и 600 търсещи убежище.

„От 15 септември унгарските власти няма да прощават, ако се стигне до нелегално преминаване на границата”, предупреди унгарският премиер Виктор Орбан.

Германия мобилизира армията, но в помощ на бежанците. 4 хиляди военни са в готовност. А страните от Вишеградската четворка отново отказаха да приемат бежанци.

„Едно такова предизвикателство - нито една държава не може да реши сама”, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

България ще спази ангажимента си. „В тази ситуация България трябва да бъде солидарна и да приеме бежанци от други държави, но лично аз нямам отговор как хора, които не желаят да дойдат тук, могат да бъдат накарани да останат в нашата страна”, посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Според БЧК определената квота от 2 хиляди бежанци на този етап няма да затрудни страната ни.

„Центровете са на 55% запълнени. Поне 2 500 места има свободни.Това, което наблюдаваме в нашите центрове - дори хора, които ще получат закрила до седмица-две, за да останат в България, те предпочитат да тръгват с каналджиите, без да дочакат тези решения и документи”, посочи Мариана Стоянова.

На път към мечтаната цел все повече мигранти стават жертвите на трафик.

От Съвета на Европа предупреждават за обезпокоителните данни.

„В България, където годишно имаме около 500-600 жертви на трафик, от години няма нито един регистриран чужденец. А определено има такива”, коментира Петя Нестерова, от Съвета по европейската конвенция срещу трафика на хора.

„В България тези хора не се обръщат за съдействие, защото се страхуват, че това ще забави техният път”, допълни тя.

Риск има и при достигане на мечтаната цел.

„Каква работа намират? Ами проституция. Фактът, че на някого се дава убежище, но след това не му се дава възможност да живее човешки, довежда до ситуация на експлоатация и на това, което се нарича трафик”, коментира още Нестерова.

Затова международните организации приветстват предложението на Комисията бежанците да имат право да работят. България също ще трябва да се съобрази с това решение и да задейства интеграционния план.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия