С македонския химн и Ода на радостта започна представянето на първата българска партия в Македония Граждански демократичен съюз (ГДУ - Граганско Демократска Униjа), съобщава електронното издание на в. "Вечер", цитирано от БТА.

Процесът на формиране на тази партия продължи дълго време. Начело на партията ще бъде Петър Колев, бивш член на българската ВМРО-БНД и председател на Сдружението за македонско-българско приятелство, който сам се определя като "македонски българин". В изпълнителния комитет ще бъдат включени и бившият лидер на ВМРО-Народна партия Георги Трендафилов и изтъкнати българофили, които живеят в Македония, посочва "Вечер".

Инициативата за формиране на ГДУ бе оповестена на 6 декември миналата година, когато бяха обяснени принципите на политиката на бъдещата партия.

На днешното представяне Петър Колев благодари на всички, които са помогнали за събиране на необходимия брой подписи за регистриране на партията, и съобщи, че първото нещо, с което ще се захване ГДУ, ако получи доверието на гражданите, е въвеждането на ред и справедливост в Република Македония.