Нашият регион е в пламъци от изток и от юг, заяви днес върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Заедно с еврокомисаря по съседството и преговорите по разширяването на ЕС Йоханес Хаан тя постави началото на консултации за промени в европейската политика към държавите, граничещи с Общността.

Консултациите ще продължат до лятото, а до края на годината ЕК ще предложи промени в политиката на съседство на ЕС. За последен път тази политика бе преразгледана през 2011 г. в хода на т. нар. Арабска пролет.

Изводите от придружителен доклад на Европейската служба за външно действие сочат, че в последните години политиката на съседство не е отговорила изцяло на интересите на ЕС и на стремежите на неговите съседи. Отчита се, че днес ЕС е изправен едновременно пред кризите в Либия, Сирия и Украйна.

„Имаме нужда да преразгледаме начина си на работа и партньорствата си, защото трябва да преминем от подход, основан на отчитане на напредъка, на по-политическо сътрудничество”, заяви на пресконференция Могерини. „Нашият регион е в пламъци от изток и от юг. Настоящите кризи имат пряко отражение върху нас, било то в областта на сигурността, миграцията, енергетиката, икономическото развитие и търговията”, посочи тя.

По думите ѝ първо ще бъдат изслушани партньори на ЕС – какво е постигнато, какво следва да бъде променено.

„Няма европейска политика, насочена към конфронтация с когото и да било, нашата цел е сътрудничеството”, заяви Могерини в отговор на въпрос, свързан с отношенията с Русия.

„Партньорството ни с държавите на изток не може да бъде причина за нарушаване на международното право и основните принципи. Включително за Русия се отнася, че трябва международните правила да бъдат спазвани, това не е налице след завземането на Крим”, коментира тя.

„От наша страна има ясно политическо намерение да не предизвикваме съседите на нашите съседи. Напълно отхвърляме конфронтацията, но за танц са нужни двама”, добави Могерини. По думи ѝ не може отношенията между държавите да бъдат прекъснати според разделението на границите, а и от политическа гледна точка границите са относителни.

Еврокомисар Хаан посочи, че интересът на ЕС ще бъде разглеждан по-задълбочено в предстоящите разговори с партньорите. Имаме много причини да поддържаме добри отношения със своите съседи, включително по въпросите на тероризма. Уважаваме правото на държавите до нашия праг сами да избират пътя на своето развитие, но добрите работни взаимоотношения са в общ интерес”, посочи той.