Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще разгърне военни в северната сирийска провинция Идлиб като част от споразумението за деескалация, договорено от Русия миналия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Ердоган каза, че зоните за деескалация в Сирия, установени чрез договорка между Турция, Русия и Иран, ще бъдат предмет на по-подробни разговори с руския президент Владимир Путин по време на визитата му в Анкара идната седмица.

Споразумението за деескалация беше една обещаваща идея, според която руснаците осигуряват сигурността извън Идлиб, а Турция ще осигурява сигурността в Идлиб, каза Ердоган в интервю за Ройтерс.

Задачата не е лека. С Путин ние ще обсъдим необходимите допълнителни стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да изкореним терористите веднъж завинаги и и да възстановим преди всичко мира, добави той.

Ердоган каза, че Турция обмисля контрамерки, в това число и евентуални санкции срещу кюрдския район в Северен Ирак заради планирания референдум.

Президентът заяви също така, че САЩ трябва да екстрадират живеещия в страната ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява, че стои зад опита за преврат в Турция миналата година.

Ердоган предупреди Вашингтон, че едно решение за въоръжаване на кюрдските Сили за защита на народа, сражаващи се срещу организацията Ислямска държава в Сирия, може да навреди в крайна сметка на Вашингтон и на неговите съюзници.

В интервюто Ердоган каза, че се надява политическите връзки с Германия да се подобрят и похвали германския канцлер Ангела Меркел, че се въздържа да критикува Турция и нейната политика.

Надявам се, че отношенията с Германия ще се подобрят. Ние нямаме проблеми с германското общество. Ние имаме проблеми с погрешното поведение срещу Турция на някои официални представители, каза той. 

Ердоган каза, че връзките на Турция с НАТО са силни въпреки закупуването на ракетните системи С-400 от Русия.

Относно преговорите за членство на Турция в ЕС Ердоган каза, че европейците никога не са си изпълнили обещанията към страната му.

Същевременно агенция Асошиейтед прес съобщава, че по време на реч на Ердоган в нюйоркски хотел на събитие, организирано от американо-турска консултативна комисия, мъж е започнал да скандира "терорист" по адрес на президента. Други демонстранти пък разгърнали банери в подкрепа на турските кюрди. Охраната се намесила и ги извела от залата.

Петима души са били задържани, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Фокс нюз. Те са се оплакали от грубо отношение от страна на охраната на Едроган, но нюйоркската полиция не може да потвърди това. Един от арестуваните се представил като американец на име Робърт Ренас Амос и твърдял, че е доброволец, който се сражавал в редиците на кюрдите срещу "Ислямска държава" в Сирия.