Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди днес коментари на германския министър на икономиката, който предупреди компаниите да не инвестират в Турция, и същевременно подчерта, че турската правосъдна система е по-независима от германската, предаде Ройтерс.

В реч в Истанбул Ердоган каза също, че предупреждението на германското външно министерство във връзка с пътуванията в Турция е „безпочвено и зложелателно“.

Той подчерта, че германското правителство трябва да носи отговорност за терористите, които според него Берлин укрива.

Вчера германският министър на икономиката Бригите Циприс заяви: „Изключително трудно е за германските компании да правят инвестиции в Турция при сегашния политически климат в страната. Ако уважавани германски компании изведнъж са поставени в „черен списък“ и определени като подкрепящи тероризма, то това означава климат, който прави новите дейности и инвестиции в Турция изключително трудни“.

По-рано днес турският премиер Бинали Йълдъръм отхвърли критиките на германските власти, които според него целят да предизвикат колебания сред инвеститорите, като добави, че Турция е толкова сигурна, колкото и Германия.

Същевременно Ройтерс съобщи, че Анкара е представила на германските власти списък с над 680 компании, заподозрени, че подкрепят тероризма. Бройката е близо 10 пъти по-голяма от първоначално съобщената от германски медии.