Реджеп Ердоган отива при Ангела Меркел в началото на юли
Кои ще са критичните теми по време на разговорите в Берлин?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турският президент ще посети Берлин в критичния период на обтегнатите отношения между двете страни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи работно посещение в Берлин на 7 и 8 юли т.г., съобщиха от пресслужбата на турския държавен глава.

Предстоящата визита се преценява като особено важна, тъй като идва на фона на обтегнатите в последно време отношения между Анкара и Берлин. 

Ердоган бе обвинил Берлин по време на предизборната кампания за референдума в Турция на 16 април в "прилагане на фашистки методи" заради това, че германските власти не разрешиха провеждането на предизборни митинги сред турските избиратели в Германия.

Проблемите около ФЕТО /Фетхуллахистката терористична организация, считана за организатор на осуетения опит за преврат през юли м.г./ и Кюрдската работническа партия (ПКК), които според Анкара получават подкрепа в Германия, се очаква да бъдат критичните теми в разговорите.

Анкара ще настоява за екстрадиция на лицата, за които разполага с данни, че са свързани с ФЕТО и се намират в Германия, отбелязват източници.

Германия мести военните си от базата „Инджирлик”Поради вътрешни причини Турция не осигурява достъп на германски депутати до нея

Не на последно място в разговорите се очаква да бъде засегната и темата за базата "Инджирлик" в турския окръг Адана. Ердоган ще посети Германия непосредствено след като Берлин обяви плановете си за изтегляне на германските войски от базата.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре