Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини САЩ, че с два самолета са доставили оръжия на кюрдските бойци в Северна Сирия, които Анкара смята за терористична група, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  

Изявленията на Ердоган, направени в реч в Ню Йорк в четвъртък, вероятно ще добавят нов елемент на напрежение между Анкара и Вашингтон по въпроса за американската подкрепа за кюрдските Сили за защита на народа, които участват в операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия, отбелязва агенцията.

Турция е част от предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", но смята кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и политическото им крило - Партия "Демократичен съюз" (ПДС), за разклонение на кюрдските бунтовници, които от три десетилетия водят въоръжен бунт срещу турската държава.

"Ако мислите, че можете да унищожите ДАЕШ със СЗН и ПДС, няма да успеете, защото това също са терористични групи", заяви Ердоган пред турската телевизия, използвайки арабския акроним за "Ислямска държава".

"Преди три дни Америка спусна два самолетни товара с оръжие в Кобане на тези терористични групи", каза турският президент и допълни, че е повдигнал този въпрос на среща в сряда с американския вицепрезидент Джо Байдън. По думите на Ердоган Байдън не е знаел за доставката.

Съединените щати, които смятат Силите за защита на народа за основен партньор в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, спуснаха от въздуха оръжия на групата в преобладаващо кюрдския град Кобане през 2014 г. Ердоган каза, че половината от тези оръжия са попаднали в ръцете на бойци от "Ислямска държава".

Кобане бе под контрола на "Ислямска държава" в продължение на четири месеца в края на 2014 г. Градът се намира на около 35 км източно от сирийския граничен град Джараблус, който бе превзет преди месец от бунтовници с подкрепата на Турция в операция, наречена "Ефратски щит".

Тази операция има за цел да прочисти южния граничен район на Турция от бойци на "Ислямска държава", но също така постави турските и сирийски бунтовнически сили в конфликт със Силите за защита на народа, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Ердоган - Ибрахим Калън, заяви вчера, че е изключено Турция да се включи в операция на коалицията срещу крепостта на "Ислямска държава" в Ракка, ако Силите за защита на народа също участват в нея.