Новината за избора на Доналд Тръмп за следващия американски президент провокира незабавни реакции от политически фигури от целия свят. Според някои от тях изборът му означава връщане на демокрацията, други обаче смятат, че резултатите от вота ще повдигнат важни въпроси за международното сътрудничество.

„Победата на Тръмп е еднозначна и трябва да бъде призната. Поздравявам го, желая успех на Америка”, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в официално изявление.

По думите му новоизбраният президент на САЩ е станал изразител на страховете и тревогите на милиони свои съграждани. Шулц отбелязва, че в отговор трябва да бъдат предложени заслужаващи доверие политики.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поздрави за победата новоизбрания президент на САЩ.

„Изправени сме пред предизвикателства в областта на сигурността, включително хибридни заплахи, кибернападения, тероризъм. Нашият алианс събира вече близо 70 години най-близките приятели на Америка във времена на мир и на конфликти. За Европа и за САЩ е добре, когато НАТО е силна”, добави Столтенберг.

„НАТО действа решително в новата обстановка, свързана със сигурността. Остава ни още работа. Очаквам да се срещна с г-н Тръмп скоро и да го приветствам в Брюксел за заседанието на НАТО догодина, за да обсъдим какво предстои”, посочи Столтенберг.

Ангажиментът на съюзниците за взаимна защита е безусловен, заяви той на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с предизборните изявления на Тръмп, че държавите от НАТО трябва да плащат на САЩ, ако очакват да бъдат защитавани от Вашингтон.

Изразяваме искрените си поздравления към новоизбрания 45-и президент на САЩ, написаха в общо обръщение председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

„Стратегическото партньорство между ЕС и САЩ се основава на споделените ценности за свобода, човешки права, демокрация и вяра в пазарната икономика. От години ЕС и САЩ работят за осигуряването на мир и благоденствие на своите граждани и по света”, добавят двамата в адреса си до Тръмп.

Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е една от двете политически революции на 2016 г. след брекзита, заяви бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП).

„Не съм особено учуден от случващото се. По всичко личи, че 2016 г. ще стане годината на две велики политически революции. Смятах, че брекзитът е много голямо събитие, но победа на Тръмп ще е още по-значително”, каза политикът в интервю за британската телевизия Ай Ти Ви.

Победата на Доналд Тръмп повдига много въпроси, каза обаче френският външен министър Жан-Марк Еро и изрази безпокойство от бъдещето на Парижкото споразумение за климата и споразумението за иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

„Ще трябва да изчакаме да научим какво смята да прави новият президент. Изказванията му досега предизвикват доста тревоги”, посочи Еро пред телевизия „Франс 2”, като наред с това увери, че Франция, съюзник на САЩ, ще продължи да работи със своя американски партньор.

Китай също обяви, че ще работи с новия американски президент, за да осигури стабилно развитие на двустранните връзки.

„Светът няма да свърши, но ще стане малко по-смахнат”, написа в „Туитър” германският министър на правосъдието Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави Доналд Тръмп за изборната му победа с думите: „Каква страхотна новина. Демокрацията още е жива”, публикувани в профила му във „Фейсбук”.

Турският премиер Бинали Йълдъръм също поздрави новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и обяви, че това е възможност за бъдещите двустранни отношения, в които може да бъде отворена нова страница – особено ако САЩ екстрадират исламския проповедник Фетхуллах Гюлен.