Топ разузнавач от ЦРУ ексклузивно пред bTV за ситуацията в Близкия Изток и нарастващата мощ на "Ислямска държава". Човекът, изпратен да залови Осама бин Ладен веднага след атаките на 11 септември, разказва от първо лице за кариерата си пред Габриела Наплатанова.

Гари Бернтсен ръководи екип, който трябва да залови терорист номер едно в Тора Бора, Източен Афганистан.

Защо се измъкна Осама от голямото преследване?
През 2001 аз участвах в инвазията в Афганистан и командвах по-голяма част от агентите на ЦРУ. Там имахме 135 офицери от ЦРУ и 350 души специални части. Работихме заедно с местните племена, на които доставяхме наша разузнавателна информация и с нашата въздушна мощ успяхме да победим голяма част от талибаните - 70 000 и 5-7 000 от "Ал Кайда". Това стана възможно заради технологичното ни преимущество и партньорите ни на терен.

Бин Ладен, за нещастие, се измъкна от Тора Бора, което беше финалната битка по време на инвазията. Причината това да се случи беше, че отправих лична молба да ми бъдат изпратени 8000 рейнджъри, за да преградим пътя му за отстъпление, но тази молба не беше уважена. И пакистанците, които трябваше да охраняват южната граница на Тора Бора, не се показаха и затова го изпуснахме Бин Ладен през 2001.

Бяхте ли изненадан, че го хванаха 10 години по- късно в това луксозно предградие на Исламабад?
Разбира се не бях изненадан. Пакистан помагаше на много членове на движението "Талибан" да избягат и те подпомагаха чрез своите разузнавателни служби и работеха с талибаните и "Ал Кайда" за много години наред. Не бях изненадан, когато откриха Осама в Аботабад, и бях доволен, че президентът Обама разреши на нашите части да пресекат границата и да го елиминират.

Бернтсен е републиканец и не спести и критики към администрацията на Обама. Според него с "Ислямска държава" трябва да се действа така както срещу талибаните в Афганистан.

Сега в Ирак ситуацията е подобна и има известно нежелание на международната общност да се ангажира по-сериозно там. Това, което се случва, е подобно като в Афганисатн с талибаните. Преди 11 септември никой не се интересуваше от тях.
Съгласен съм с вашия въпрос. Той е отличен. В "Ислямска държава" имаме около 17 -18 хиляди бойци на собствена територия. За да ги победим, трябват въздушни удари, но трябва и войски на терен - ботуши на терен, както ние казваме. Ако искаш да победиш "Ислямска държава", изкарваш тези хора от базите и свършваш работата за два месеца.

Това е доста амбициозно.
Не е. Победихме талибаните за 102 дни със 135 агенти на ЦРУ и 350 специални сили. Въпрос на воля е.

Каква е заплахата за България, защото сме на пътя на джихада и чуждите бойци минават през нашата територия на път за Сирия и Ирак?
България, като останалите страни от модерния свят, е изложена на риск, защото такива индивиди минават транзитно през вашата територия на път за "Ислямска държава" и по пътя обратно. Може да имате такива, за които "Ислямска държава" да реши, че трябва да се установят тук и оттук да извършват терористични операции на ваша или чужда територия.

Гари Бернтсен има няколко награди за работата си като шеф на резидентури в Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия. Описва кариерата си в три книги. В България е, за да изнесе лекция пред български студенти за работата си в Централното разузнавателно управление.
 
Съжалявате ли за нещо от вашата кариера в ЦРУ, от вашия опит, защото има разбиране, че ЦРУ винаги е обвинявано, че играе твърдо и грубо се намесва във вътрешните работи на  държавите?
Хората имат представа за ЦРУ, която не е напълно вярна в много страни по света ние поддържаме демокрации. Помагаме им, когато са под обсада. В медиите и киното има много налудничави неща и измишльотини. Има и грешки - да. Но агенцията е направила много големи неща, проблемът е, че не ми е разрешено да говоря за тях.

Но изпитвате ли Вие някакви угризения и съжалявате ли за неща, които сте направили?
Не съжалявам за нищо. Работих за страната си, която помага да се установи свобода и демокрация по света. Когато беше взривено посолство в Източна Африка, аз бях там. Когато се случи атаката на 11 септември, аз бях избран да водя операцията в Афганистан. Не съжалявам за мисиите си и усилията, които съм положил в името на страната си.