Разследват дали гигантът „ЛафаржХолсим” е плащал на „Ислямска държава”
Има данни, че най-големият производител на цимент и строителни материали в света е плащал на терористи, за да гарантира работата си в Сирия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
ЛафаржХолсим
Снимка: EPA

Френските властите са започнали разследване срещу френско-швейцарския циментен концерн „ЛафаржХолсим” (LafargeHolcim) по подозрение, че финансира терористични дейности в Сирия, информира Ройтерс.

В края на април Ерик Олсен – главният изпълнителен директор на концерна, който е най-големия производител на цимент и строителни материали в света, подаде оставка. Няколко седмици по-рано компанията призна, че подразделението ѝ в Северна Сирия е сключвало споразумения с въоръжени групировки, за да може да развива дейността си там.

Министерството на икономиката на Франция се обърна към прокуратурата, за да бъде изяснено имала ли е компанията сговор с ИД. Прокуратурата бе сезирана и от френската Асоциация за защита на правата на пострадалите от икономически престъпления.

Според източниците на Ройтерс със случая сега са се заели трима следователи, единият от които е специализиран в борбата срещу тероризма, а другите двама – във финансови престъпления.

От „ЛафаржХолсим” заявиха, че не са били търсени от прокуратурата, но ако това стане, ще съдействат на следствието.

Скандалът около компанията избухна през януари, след като вестник „Монд” съобщи, че тя е превеждала средства към терористични групи, включително и „Ислямска държава”.

Според изданието филиалът на френската компания в Сирия е влязъл в контакт с бунтовници от ИД през 2013-2014 г., за да гарантира функционирането на своя циментов завод в североизточната част на Сирия. Този завод спря работа на 19 септември 2014 г.

БТА, Ройтерс
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре