При чезнещо съчувствие от страна на западните столици Израел разчита на източноевропейските си партньори да включат "Хизбулла" в списъка на ЕС с терористичните организации.

Това посочва Израелската телеграфна агенция в коментар, озаглавен: "Докато Европа дебатира за "Хизбулла", разследването за Бургас е поставено под съмнение", цитиран от БГНЕС.

През февруари, когато българското правителство обяви, че ливанското шиитско движение стои зад бомбения атентат от миналата година в Бургас, изглеждаше, че Израел бележи пробив на този фронт. При атаката в черноморския град загинаха петима израелски туристи и един българин - шофьор на взривения автобус.

Израел очакваше подкрепа от партньорите си Полша и Чехия - единствените страни членки на ЕС, които през 2011 г. гласуваха против палестинското членство в ООН. На заседанието на 4 юни в Брюксел на работната група СП931, на което бе обсъдено определянето на "Хизбулла" за терористична организация, резултатите бяха изненадващи. Германия и Франция подкрепиха включването на шиитското движение в черния списък, докато България, Чехия и Полша изразиха резервираност.

Пред агенцията западен дипломат посочва: "Лондон, Париж и Берлин решиха да разобличат "Хизбулла" за атентата в Бургас заради участието й в гражданската война в Сирия".
България, която предостави най-силните доводи за включването на "Хизбулла" в черния списък, обаче се разколеба. През февруари тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че има основателни причини да предполага, че зад атаката стоят двама членове на "Хизбулла". Оттогава обаче София изглежда отстъпва от тази позиция.

По време на дискусиите в ЕС на 4 юни български представители са определили доказателствата срещу "Хизбулла" като "слаби" и са посочили пред медията участници в обсъждането на въпроса. А висш представител на разузнаването на страната попита 4 дни по-късно в интервю защо Израел не е предоставил "надежди доказателства" за участието на "Хизбулла", ако такива съществуват, намеквайки, че българските доказателства не са надеждни.

Лидерът на социалистическата партия обвини правителството, че е поставило българите в риск, посочвайки "Хизбулла". Бившият премиер Иван Костов също открито изрази съмнение за участието на групировката. Представител на опозиционната партия ГЕРБ определи скептичните изявления във връзка със случая като "безотговорни".

Тези зигзази, продиктувани от вътрешнополитически противопоставяния, не позволяват да се предприеме нещо срещу "Хизбулла", отбелязва еврейската агенция, цитирайки български дипломат в Брюксел.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти