Една жертва и десетки ранени при размирици в Парагвай. Протестиращи щурмуваха и подпалиха парламента, след като Сенатът тайно гласува законопроект за промяна в конституцията на страната, която ще позволи на президента да се кандидатира за втори мандат.

След неколкочасово ескалиращо напрежение и сблъсъци с полицията, протестиращите изпочупиха прозорците на парламента, нахлуха вътре и подпалиха документи и мебели.

Снимка: БГНЕС

Полицията отвърна със сълзотворен газ и гумени куршуми. Съобщава се за ранени, сред тях и политици и журналисти.

Вътрешният министър Тадео Рохас каза, че има пострадали полицаи, които са били провокирани от демонстранти. Той заяви, че полицаите не са имали заповед да използват репресии, но са били нападнати.

Снимка: БГНЕС

 

Общественото недоволство изригна, след като на извънредно закрито заседание сенатът гласува законопропроект за промяна в сегашната конституция, според която президентът има право само на един 5-годишен мандат.

Снимка: БГНЕС

Противниците на законопроекта твърдят, че той ще отслаби демократичните институции на страната и обявиха гласуването в сената за незаконно. Мандатът на настоящия държавен глава Орасио Картес изтича догодина.