Разликата в подкрепата между двамата основни кандидати за президент на САЩ – Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, е в рамките на статистическата грешка.

През последните дни и двамата съсредоточиха своите кампании върху т. нар. колебаещи се щати – това са щатите, които не гласуват съгласно тяснопартийни убеждения, а избират кого да подкрепят в последния момент. Едно от тези места е щатът Флорида, където вчера кандидатът на демократическата партия Хилари Клнитън се срещна с няколко латиноамерикнаски мигрантски общности.

От информацията, с която разполагаме до момента, става ясно, че именно латиноамиреканците в САЩ са се възползвали най-често от правото си на предварително гласуване. Този факт даде повод на местни политически анализатори и наблюдатели да твърдят, че Хилари Клинтън вече трупа преднина пред своя конкурент, защото е ясно, че Доналд Тръмп не се радва на особена популярност сред латионамариканците заради своята антимигрантска реторика и заради идеята да построи стена на границата с Мексико, за която вече ви разказахме в bTV Новините.

Кой ще е следващият американски президент и кой ще седне зад бюрото в Овалния кабинет в Белия дом ще стане ясно след 8 ноември.

Едно е сигурно – американското общество и американските избиратели не са били никога толкова разделени, колкото са в момента. Много от хората, които изповядват идеите на Републиканската партия, категорично не харесват Доналд Тръмп – неговото публично говорене, неговото публично присъствие и идеите, които проповядва. От друга страна Хилари Клинтън също не се радва на симпатия от страна на една сериозна част от демократите в САЩ.

Обединението на американската нация ще е един от първите и много сериозни проблеми, с които следващият американски президент ще трябва да се справи.