Британските власти разкриха самоличността на мъжа, който извърши вчерашната атака край британския парламент. Това е 52-годишният Халид Масуд, роден в графство Кент, Югоизточна Англия.

Масуд не е бил обект на полицейски разследвания в момента, съобщават от звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд. В миналото обаче той е бил осъждан за нанасяне на тежка телесна повреда, незаконно притежание на оръжие и нарушаване на обществения ред. Досега не е бил обвиняван за престъпления, свързани с тероризъм.

Снимка: Twitter

Атентаторът вероятно е живеел в западния район Уест Мидландс.

От компанията за коли под наем „Ентърпрайз” съобщиха, че автомобилът, използван за атаката, е нает в Бирмингам. Масуд лично е наел джипът хюндай, като се е представил за учител, съобщава Би Би Си.

След като вчера той се вряза сред пешеходци пред Уестминстърския мост, нападателят беше убит от полицията. Другите загинали са испанската учителка Айша Фрейд, американецът Кърт Кокран и полицаят Кийт Палмър.

Вижте повече тук:

Някои медии посочват, че атентаторът най-вероятно е радикализиран от идеолога на ислямистите във Великобритания Абу Хамза ал Масри.

„Господин Буш го каза много ясно – Афганистан е само началото. Той имаше предвид Афганистан, Ирак, Сирия, Саудитска арабия и вие, европейците, ще платите най-скъпо, защото Буш ви го каза ясно: Ако не сте с мен, сте против мен”, коментира Ал Масри пред bTV Репотерите през 2008 г.

По-рано днес британският премиер Тереза Мей съобщи, че предполагаемият нападател е роден във Великобритания и вече е бил разследван от МИ-5 „преди няколко години“ по подозрения в екстремизъм. Той обаче е бил „периферен“ и към настоящия момент не е бил част от „разузнавателната картина“.

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката и заяви в свое съобщение, че нападателят е бил „неин войник“.

Властите работят по версията, че нападателят е бил вдъхновен от ислямисткия тероризъм, съобщи командващият звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули по-рано през деня.

Досега са задържани общо осем души във връзка с атаката, след като полицаите претърсиха общо шест различни адреса. Разпитите в Бирмингам, Лондон и на други места в страната продължават.