Българското европредседателство започва след по-малко от два месеца.

В очакване на големите решения, има малки неща, които обаче са много важни – например логото, надписа, дори мебелите в някои стаи на Брюксел. Предлагаме ви една уникална по рода си разходка зад кулисите на председателството – с гидове Десислава Минчева и Добромир Иванов.

През голямата зала минават държавните и правителствени ръководители, когато влизат на Европейски съвет.

Там застават и стотици журналисти от медиите от цял свят. И точно зад тях има пана, на които държавата-председател на Съвета на ЕС има право да покаже в какво е единствена или най-добра. България ще може да го направи след малко повече от месец.

В новата сграда на Съвета на ЕС се вземат най-важните решения за бъдещето на Европа. Всяка страна, която вече била председател, е оставила своя отпечатък.

Минаваме през залата в която работят стотици журналисти по време на всеки Съвет. Няма как да не се забележи логото на страната-председател, то просто е навсякъде. Ако половината от журналистите я споменат в репортажите си, то името й ще се чуе от милиони европейци по най-големите и престижни медии.

В подземието на сградата са изложени логата на всяка една страна, която вече е председателствала Съвета. Въпрос на вкус, разбира се, е дали е качествено или не всяко лого. Сравненията обаче са неминуеми.

Всяка страна председател може да покаже вкус и чрез артистична инсталация на свой артист. Някои от тях продължават да са изложени по коридорите на сградата. Австрийците, например, са заложили на римска карта на света от 4-ти век, за да не се забравя миналото на Европа.

Естонците, които в момента председателстват, залагат на изчистени форми и екологични материали.

В тази зала се подписват някои от най важните договори за външните отношения на ЕС. Когато там има проблем с някой от партньорите, той трябва да се реши на 4 очи.

В салона на "Председателснвото" декорът е направен от естонци. България е на ход от 1 януари 2018 г., за да създаде уют  в това важно пространство.

Много от тежките преговорите, сделките и компромисите, които остават скрити за зрителя, стават факт в малки зали. Подредени и украсени са отново от страната-председател. Естонците отново са заложили на съвременни форми и… чувство за хумор.

Тези пространства са недостъпни за обикновения европеец, но той също няма как да подмине страната-председател на Съвета. Логото й е изложено навсякъде около площад „Шуман”, сърцето на европейските институции.

Началото за нас е сред броени дни. Първите реакции – вероятно също.  

Само от нас зависи доколко ще бъде видяна България и с какво ще бъде запомнена тук, в най-важните институции на ЕС.