Европейският съюз и Турция се споразумяха за изпълнението на план на стойност 3 млрд. евро, чиято цел е да намали бежанския натиск върху страните на Стария континент, предаде „Ройтерс”. Това е само част от мащабната сделка между Анкара и 28-те, чиято крайна цел е присъединяване към общността.

„Достигнахме до общата позиция, че процесът на присъединяване на Турция трябва да получи нова енергия”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на брифинг след срещата на върха в Брюксел.

Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви, че срещи във формата "ЕС-Турция" ще се провеждат по два пъти годишно.

Очакванията бяха, че той ще поиска още пари от Европа, за да може с тях родината му да поеме издръжката на стотиците хиляди сирийски имигранти на своя територия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че на 15 декември ЕК ще предложи нова схема за разселване на мигранти от Турция в ЕС, предаде ТАСС.
Тя ще е на доброволен принцип и ще бъде разработена по предложение на Германия. До момента схемата има поддръжката на 8 страни от ЕС, уточни Юнкер, без да разкрие кои точно.

На срещата на върха бе постигнато още споразумение за ускоряване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел потвърди пред журналисти, че ЕС ще отвори една от главите по преговорите с Турция и ще ускори премахването на визите, ако Анкара изпълни своя ангажимент.

На 14 декември Брюксел и Анкара ще отворят Глава 17 от преговорите за членство (по икономическите и финансовите въпроси), обяви по-късно турският премиер, цитиран от ДПА.

Притисната в ъгъла от бежанската криза, Европа даде нов тласък на европейския проект на Турция, след като години наред въпроси като разделянето на Кипър и нарушенията на основни човешки права в южната ни съседка правеха продължаването на преговорите почти невъзможно.