Терористично нападение е било осуетено в Дюселдорф, където беше разбита клетка на групировката „Ислямска държава“.

Трима мъже са задържани в три федерални провинции, а четвърти е в предварителен арест във Франция. Те са на възраст между 25 и 31 години. Това потвърди държавната прокуратура в Карсруе.  

Двама от задържаните през 2014 г. са влезли от Сирия в Турция, а миналата година са пристигнали в Германия като бежанци по балканския маршрут. Третият задържан е във федералната република от 2014 г. Той е бил експерт по взривовете към терористична организация Джабхат Ал-Нусра и е трябвало да изработи жилетките с експлозивите.

Мъжете са задържани в три федерални провинции- Северен Рейн Вестфалия, Баден-Вюртенберг и Бранденбург. Четвъртият през февруари се придвижва във Франция. Именно той е разкрил плановете пред френската полиция, който е информирала германските власти.

Преди дeн германската полиция съобщи, че във връзка с европейското първенство по футбол ще има граничен контрол на всички, пътуващи към и от Франция, Белгия, Люксембург и Холандия. Ще бъдат проверявани личните документи и на пътуващите във влаковете между тези държави.

Федералната криминална полиция предупреди, че има висока степен на опасност на самото откриване на европейското първенството.