Бъдещите лидери на Кубинската комунистическа партия трябва да се оттеглят на 70-годишна възраст и да отстъпват място на "млада кръв", каза днес президентът на страната Раул Кастро, цитиран от Ройтерс. Той намекна на по-старите членове на партийния елит, надяващи се на политически постове по върховете, да си стоят вкъщи и да си играят с внуците.

Сегашното партийно ръководство включва няколко души на възраст над 70, 80 и повече години - ветерани от революцията през 1959 г. начело с Фидел Кастро. Това все по-силно налага да се подготвят планове за кадрово обновяване, за да може партията да оцелее след тях, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Самият Фидел Кастро - по-голям брат на сегашния лидер, ще навърши 90 г. през август. Той се оттегли през 2008 г. след сериозно заболяване и предаде властта на по-младия си брат, като предложи ограничение от два 5-годишни мандата за главните лидери на страната.

Раул Кастро говори при откриването на конгреса на компартията в Хавана. Тези негови думи бяха посрещнати с мълчание, вероятно защото някои делегати бяха разочаровани от неговата идея. Дали това правило ще се спази, предстои да се види за първи път, посочва Ройтерс.

Сегашният партиен и държавен ръководител каза, че ограничението трябва да бъде законово оформено преди следващия партиен конгрес през 2021 г., като се внесе поправка в конституцията и се проведе референдум, който да утвърди тази и други предложени политически реформи.

Сегашният лидер Раул Кастро е на 84 г. и след неговото планирано оттегляне от ръководството след 2 г. страната вероятно ще бъде оглавена от човек с различно фамилно име за първи път след свалянето на проамериканския режим преди близо 60 г.