Расте напрежението между Съединените щати и Северна Корея. От администрацията на Доналд Тръмп потвърдиха, че изстреляната вчера междуконтинентална балистична ракета действително може да стигне до американска територията.

Оценките на експерти са, че оръжието би могло да удари щата Аляска. Съединените щати и Южна Корея отговориха на провокацията на Севера с демонстрация на сила като изстреляха свои ракети.

Южна Корея и САЩ трябва да демонстрират позицията си с действия, а не само с изявления, предупредиха властите в Сеул и действията не закъсняха.

Съюзниците изстреляха балистични ракети в Японско море.

Експертите в Сеул са категорични – ракетата на Пхенян може да достигне САЩ. Според местни журналисти, ударът показва ново ниво на готовност на севернокорейската военна машина.

Това е голяма провокация не само за Корейския полуостров, но и за света.

Русия и Китай са против уреждането на кризата със сила.

„Задачата за премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров не може и не бива да бъде използвана като прикритие за смяна на режима в Северна Корея”, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

От своя страна американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че не сътрудничи с Вашингтон за разрешаването на проблема, а държавният секретар Рекс Тилърсън определи атаката като нова ескалация на заплахата.

Вашингтон и Сеул обявиха още, че продължават да са ангажирани със запазване на мира в региона. Китай и Русия призоваха Пхенян да прекрати своята оръжейна програма в замяна на спирането на военните учения на Съединените щати и Южна Корея.