По време на личен разговор с Владимир Путин Андерс Фог Расмусен е имал у себе си микрофон, съобщи датската осведомителна агенция "Рицаус бюро", цитирана от ИТАР-ТАСС. По данни на агенцията срещата между двамата политици се е състояла в Брюксел през 2002 г., по време на датското председателство на ЕС.

В четвъртък руският президент изрази в телевизионно предаване възмущение от това, че сегашният генерален секретар на НАТО, докато бил премиер на Дания, веднъж без
разрешение записал и публикувал личен разговор с него. Не мога да повярвам на ушите и очите си - каква глупост!", каза Путин. "Какво доверие може да има след такива инциденти?", запита той.

Говорителката на НАТО Оана Лунджеску и специалният съветник на Расмусен Йонас Торп нарекоха обвинението пълен абсурд. Според Торп през целия си мандат като премиер Расмусен "никога не е носил микрофон, за да записва преговори с г-н Путин или друг някой".

Журналистът Кристофер Гулдбрансен, снимал по това време документалния си филм "Фог зад кулисите", разказва обаче пред "Рицаус бюро", че на пресконференция сам той закачил микрофон на дрехите на датския премиер. След края на пресконференцията Расмусен отишъл на срещата с руския президент, без да го свали. Разговорът им "бе записан и използван във филма", обяснява Гулдбрансен.

"Това стана, само защото му бях закачил микрофон на пресконференцията", признава вината си документалистът. Той изтъква, че обикновено Расмусен "много внимава да не носи микрофон в подобни ситуации".