Кандидатката за кмет на западния германски град Кьолн Хенриете Рекер бе ранена при нападение с нож на предизборна проява днес, ден преди утрешните избори за кмет, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Мъж, въоръжен с нож нападна Рекер към 9 ч. сутринта на пазарен площад и я рани, съобщи полицейски говорител. При нападението са ранени сериозно двама души, а още трима са по-леко ранени.

Не е ясно колко сериозно е пострадала 58-годишната независима кандидатка за кмет, подкрепяна от консервативния Християндемократически съюз на канцлерката Ангела Меркел, Свободната демократическа партия и Зелените, посочва ДПА, цитирана от БТА. 

Според Асошиейтед прес Рекер е ранена във врата, но животът й не е в опасност.

Нападателят, около 30-годишен, е арестуван на място. Полицията и прокуратурата разследват нападението, извършено на седмичния пазар в кьолнския район Браунфелд.

Нападението има „расистки политически мотиви“, свързани с имигрантския наплив в Германия, заяви германската полиция. Рекер се е „занимавала с приемането на бежанци в града“, обяви директорът на регионалната полиция Волфганг Алберс в специално съобщение за медиите.

Сегашният кмет на Кьолн Юрген Ротерс каза, че е потресен от атаката. Кандидатът на социалдемократите и главен съперник на Рекер - Йохен От прекъсна кампанията си за утрешните избори, добавя АП.