Притихналата улица "Ла Рамбла" в туристическото сърце на Барселона вече е достъпна за гражданите и хилядите туристи след кървавото нападение от вчера.

Движението около пешеходната алея, където ван връхлетя върху пешеходци, е отворено.

Траурен камбанен звън и множество цветя и свещи в памет на жертвите – това е обстановката в Барселона днес, предаде специалният пратеник на bTV Петър Нанев. 

Хиляди дойдоха на шествието, осъждащо тероризма, за да покажат, че не се страхуват.  

Четвърти човек беше задържан във връзка с атаките в Испания, обяви полицията в Каталуния. Общо 14 души загинаха при нападенията в Барселона и Камбрилс, 130 са ранени.

В момента най-търсеният човек в Испания е 18-годишният Муса Оукабир, по-малкият брат на Дрис Оубакир, един от задържаните вчера в Камбрилс.

Според испански медии Муса е наел буса, с който е извършил атентата в Барселона, с откраднатите документи на брат си. За кражбата съобщи самият Дрис при разпита. След като прегазил хората на "Рамбла", Муса избягал пеша.

Час след полунощ местно време кола не спира на полицейска проверка на в град Камбрилс, южно от Барселона.

При завързалата се престрелка полицията ликвидира четиримата предполагаеми терористи в автомобила. Друг е ранен и задържан, след като се опитал да прободе с нож пешеходци, и ранява една жена. По-късно нападателят умира  от раните си. При инцидента са пострадали и седем души, трима от тях полицаи.Нападателите са носели колани с експлозиви, които се оказаха фалшиви.

Премиерът Рахой, който пристигна Барселона, определи атаката като "джихадистки тероризъм".

"От името на цяла Испания, искам да изразя солидарност с Барселона, която днес бе ударена от джихадистки тероризъм, както случи преди в други градове по света", заяви той.

Снимка: EPA

Каталунските власти обявиха, че има връзка между атаките в Камбрилс, тази в Барселона, както и с друг инцидент от вчера през деня - експлозията в къща в Алканар, при която загина един човек.  

Разследва се терористична клетка с поне 8 души. Има информации, че са планирали атаки и с газови бутилки.