След 8 месеца „Студена война”, сдобряване и опит за преврат турският президент Реджеп Ердоган стисна ръката на руския си колега Владимир Путин. Символично или не, това стана в Санкт Петербург – градът, от който започва политическият път на сегашния стопанин на Кремъл.

За начало, но ново, говори и Ердоган. „Турция влиза в много различен период на отношенията си с Русия”, подчерта той при пристигането си за срещата. Според него солидарността между двете страни ще помогне за разрешаването на регионалните проблеми.

„Солидарност” е друга ключова дума по оста Анкара – Москва. Турският президент рязко влоши отношенията си със САЩ и страните от ЕС след опита за преврат от 15 юли. Ердоган твърди, че западните държави са му обърнали гръб в нощта, когато военни с танкове и самолети опитаха да вземат властта и се гневи на коментарите, че след пуча разчиства сметките си с политически противници.

Докато САЩ отказват да предадат на Турция опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен, Владимир Путин се оказа един от първите, заявили подкрепата си за сегашния режим в Анкара.

Затова и сега първата задгранична визита на силния човек край Босфора е именно в Русия.

"Вашето посещение днес, което стана факт въпреки сложната политическа ситуация в Турция, показва, че всички искаме отново да започнем диалог и да възстановим отношенията си", заяви руският президент. Той преповтори тезата си, че няма начин Москва да подкрепи противоконституционна смяна на властта чрез военен преврат.

В интервю за ТАСС Ердоган определи Путин като свой приятел и изрази увереност, че това ще бъде историческа визита. Анализатори често намират прилики между двамата в начина, по който преследват политическите си цели докрай. Даже и с цената на обвинения, че репресират опозицията, потъпкват свободата на словото и се месят във вътрешните проблеми на съседни държави.

Разговорите между двамата президенти ще включват много теми – енергетиката и „Турски поток” (според анализатори евентуалното възраждане на проекта за газопровод може сериозно да ощети България), сигурността и борбата с тероризма (които според турски медии водят в Русия и шефа на разузнаването), съдбата на Башар ал Асад в Сирия, туризма и търговията.

Очаква се срещата ясно да покаже дали на евроатлантическия проект на Турция е сложена точка в дългите нощи по време и след метежа.