Сваленият през 2014 г. в Източна Украйна малайзийски пътнически самолет е бил улучен от ракета „БУК“ руско производство, изстреляна от село под контрола на проруските сепаратисти. Това обявиха международните прокурори при представянето на резултатите от разследване на катастрофата, в което участват представители на Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна, предаде Ройтерс.

Снимка: EPA

Самолетът се разби, докато изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха всички 298 души на борда, повечето – холандски граждани.

Ракетната система „БУК“, използвана за сваляне на самолета, е изстреляла една ракета от село Первомайск и после е била върната в Русия, казаха прокурорите на пресконференция в холандския град Нювегейн.

Снимка: EPA

По думите им разследващият екип е идентифицирал 100 души, които представляват интерес за него, но засега те не са официално определени като отделни заподозрени.

Според прокурорите не е ясно дали бойците са получили заповед да изстрелят ракетата или са действали самостоятелно.

Първите информации за съдържанието на прокурорския доклад бяха съобщени от роднини на жертвите, които бяха запознати с него преди медиите.

Въпреки заключенията на разследващите, прокурорите не могат да предявят обвинения, тъй като няма международно споразумение за това пред какъв съд би могло да се гледа евентуално дело.

Снимка: EPA

Роднините на жертвите обаче искат подробности кой е свалил самолета, надявайки се, че това може в крайна сметка да доведе до наказателно преследване по случая, предизвикал силно изостряне на напрежението между Изтока и Запада.

Външното министерство в Киев приветства заключенията на международното разследване и заяви, че то сочи „пряката намеса“ на Русия в катастрофата, предаде Ройтерс.

Оповестеният в Холандия доклад е „важен крайъгълен камък“ за изправянето пред правосъдието на отговорните за свалянето на самолета. „Това слага край на всички опити на Русия да злепостави действията на Обединения разследващ екип и неговите заключения чрез разпространяване на изопачена и изфабрикувана информация“, се казва в изявлението на министерството.

Русия категорично отхвърли заключенията.

Попитан за доклада, говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков, каза на пресконференция, че според данните, с които разполага руската армия, ракетата не е била изстреляна от територия под контрола на бунтовниците, а от друго място.

„Радарни данни от първа ръка определиха всички летящи обекти, които може да са били изстреляни или да са били във въздуха над контролираната от бунтовниците територия по това време – заяви той. – Данните са категорични ... няма ракета. Ако е имало ракета, тя може да е била изстреляна единствено от другаде“.

В изявление на министерството на отбраната в Москва се казва, че огласените заключения са съмнителни, защото се позовават на данни, почерпани главно от интернет и украинските тайни служби. Говорителят на министерството Игор Конашенков каза, че руски системи за противовъздушна отбрана никога не са били прехвърляни на украинска територия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че разследването е било предубедено и политически мотивирано. „Произволно определяне на виновния и измисляне на желаните резултати стана норма за нашите западни колеги“, коментира тя. По думите ѝ това разследване „до ден днешен продължава да пренебрегва неопровержимите доказателства на руската страна, въпреки че фактически Русия е единствената страна, която изпраща достоверна информация и разкрива всички нови данни“.

Снимка: EPA

Говорителката се оплака, че международните следователи не са допуснали руското правителство да играе пълноценна роля в разследването. Захарова намекна, че украинските власти са имали възможност да влияят върху разследването чрез изфабрикувани доказателства. Тя изрази надежда, че новите радарни данни, за които днес спомена Песков, ще накарат международния разследващ екип да промени становището си.

Международните следователи обаче заявиха, че още не са получили достъп до тези радарни данни.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна също отрекоха да са изстрелвали ракета „Бук“ срещу самолета и обясниха, че нямат такива оръжия, предаде АФП.

Снимка: EPA

Производителят на руските зенитни ракетни системи „Бук“ също оспори заключенията на международната разследваща комисия, предаде АП. По думите на Михаил Малишевски, съветник на директора на руския консорциум „Алмаз-Антей“, ракетата вероятно е дошла от район, контролиран от украинските правителствени сили.

Отделно разследване на холандските власти установи миналата година, че самолетът, е бил свален от ракета „БУК“, изстреляна от територия под контрола на проруските бунтовници в Източна Украйна. Москва обаче отрече бунтовниците да са отговорни за това и обвини украинската армия.