Още един район на Токио реши да издава свидетелства за сключване на граждански съюз на хомосексуални двойки, предаде Франс прес, като се позова на официален източник. Става дума за символичен жест, тъй като японската конституция забранява еднополовите бракове, пояснява агенцията.

Сетагая, столичният район с най-голямо население – там живеят към 874 000 души, последва примера на съседния район Шибуя, гласувал решение в този дух през март, за пръв път в Япония.

Всяка заинтересована двойка ще може от ноември т. г. да подаде съответната молба, придружена с клетва, затвърждаваща връзката ѝ.

Шибуя, където са разположени множество нови предприятия, посолства, популярни заведения и изложбени зали, се очаква да предлага тази възможност още от октомври.

Макар и лишена от юридическа сила, инициативата цели по-специално да насърчи болниците и фирмите за недвижими имоти да се отнасят еднакво към хетеро- и хомосексуалните двойки.

Хомосексуалните в Япония често срещат трудности в търсенето на жилище под наем. Случва се освен това в здравно заведение да им откажат свиждане с партньора поради липса на официален документ за връзка, пояснява АФП.

Досега желаещите да получат някакво официално свидетелство понякога се осиновяват взаимно – схема, от която никой не е доволен, но която за разлика от хомосексуалните бракове не е противоконституционна, допълва агенцията.