Ирландският авиопревозвач „Райънеър“ (RyanAir.com) обяви, че ще признае синдикат на пилотите, за да предотврати предколедни стачки.

Това се случва за пръв път в 32-годишната история на най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа. Липсата на профсъюз се смята за основна причина тя да поддържа ниски цени.

От „Райънеър“ обаче заявиха, че промяната няма да се отрази на цените на билетите.

Снимка: Istock.com

Компанията обяви, че ще признае най-големия италиански пилотски синдикат – Националната асоциация на пилотите от гражданската авиация (АНПАК, АNPAC). В резултат той отмени стачката на пилотите и наземния персонал в Италия, насрочена за днес.

За 20 декември обаче е насрочена 24-часова стачка на пилотите в Ирландия и Португалия. Освен това и колегите им в Германия и Испания обявиха, че обмислят стачни действия.

Българското Министерство на външните работи предупреди, че отмяна на полетите заради стачки е извънредно обстоятелство и в този случай пътниците няма да получат обезщетение.

Пилотите на „Райънеър“ се мобилизираха за стачни действия след съобщението за отмяната на 20 хил. полета. Тя беше обяснена с липсата на резервни пилоти, възникнала заради проблем със системата за разписанието на летателните дежурства, след като ирландските регулаторни власти направиха изменения в разпоредбите. „Райънеър“ отхвърля обвиненията на пилотите, че има недостиг на летци.

АНПАК същевременно призова „Райънеър“ да признае и синдиката на стюардите и стюардесите, който представлява.

Снимка: Istock.com

Друг синдикат на стюардите и стюардесите – „Фит-Кисл“ (Fit-Cisl), обяви, че ще продължи със стачните си действия, насрочени по същото време, тъй като не е получил предложение за признаване от „Райънеър“.

„Признаването на синдикати ще бъде важна промяна за „Райънеър“, призна главният изпълнителен директор на компанията Майкъл О'Лиъри, но посочи, че превозвачът е осъществил радикална промяна преди това. Той изрази очакване новите синдикални структури на пилотите да бъдат договорени в началото на следващата годината.