След 5 години спасителни планове, бюджетни битки и с опустошена икономика Гърция е първата страна с реален шанс да напусне еврозоната. Това е резултатът от проведения вчера в страната референдум.

Финансовият министър Янис Варуфакис се оттегли от поста и така дава възможност премиерът Алексис Ципрас да седне по-спокойно на масата на преговорите.

Ципрас ще се върне в преговорите с един коз – изненадващата разлика между „Не”-то и „Да”-то на гърците, 61% от тях казаха „Не”, а 39% – „Да”.

Хиляди гърци ликуваха тази нощ по улиците и площадите на Атина след победата на "Не"-то на референдума за изискванията на международните кредитори на Гърция.

„Празник е, защото удържахме това правителство. Вероятно и връщане на драхмата - може би. Ще започнем да се развиваме по-добре. Сега се сриваме бавно. След драхмата ще тръгнем нагоре”, каза пред bTV момиче на площада в Атина.

„Гласувах с „Не” защото искам по-добро бъдеще за мен и всички хора тук. Не искам да бягам зад граница. Смятам обаче, че трябва да останем с еврото”, заяви друго момиче.

В Солун хората продължават да теглят пари от банкоматите. По предварителна информация банките в Гърция разполага с пари до днес на обяд.

Българи показаха на екипа на bTV касови бележки, че са изтеглили от Солун 1000 евро, което означава, че за българските карти ограниченията продължават да не важат.

Снощи в Солун също имаше празненства. „Гласуваме с "Не" и искаме да изтрием дълга, да напуснем ЕС и да премахнем еврото”, посочи пред bTV Анастасия.

Днес убихме капитализма и направихме революция, променихме света и Европа”, радва се Костас.

Реакциите от Брюксел

Европейските власти неведнъж дадоха да се разбере, че доверието им към гръцкото правителство е изчерпано и от тази гледна точка новите преговори след гръцкото "Не" на референдума изглеждат още по-трудни, а сценарият с излизане от еврозоната все по-реалистичен. От снощи на всички нива в европейските институции текат интезивни разговори.

В този час в Брюксел започва и редовният брифинг на Еврокомисията, но очакванията са, че коментари по същество няма да има преди изявлението на председателя на ЕК Юнкер утре в парламента в Страсбург.

 Утре финансовите министри на еврозоната ще се съберат извънредно, за да обсъдят бъдещето на Гърция. Преди това германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще уточнят позициите си спрямо Гърция.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер