Победата на сирийската армия над бунтовниците в Алепо изглежда сигурна, но в най-големия град на страната сигурност липсва.

Проправителствените медии в Сирия и Русия показват всенародна радост по улиците на освободения град, но картината в социалните мрежи е различна.

Макар 98% от Алепо да е в ръцете на правителствените сили, хиляди цивилни остават блокирани в последните няколко квартала, които опозицията контролира.

Те са обект на непрестанни бомбардировки, а днес ООН обяви, че над 80 души са били избити в домовете си от войници и иракски паравоенни отряди. В „Туитър” жители на града пишат прощални съобщения, убедени, че ще ги застигне подобна съдба.

Сред тях е и Бана Алабед – 7-годишното момиченце, от чието име се съобщаваше какво става в разрушения град.  „Обръщам се към света от Източно Алепо. Това е последният ми шанс да живея или да умра”, пише тя.

Не само отчаяние, но и гняв се чете в съобщенията на цивилните в Алепо. Неформалната „Гражданска защита” – Белите каски, се възмущават как така хората не се евакуират.

Американският журналист Билал Абдул Карим емоционално се обърна към целия мюсюлмански свят: „Имахте възможността да бъдете героите, като помогнете на тези клети хора с вашите войници, които са само на 25 километра, но… вие се издънихте!”

Вижте повече във видеото: