Рада Домусчиева: Ако Барселона не се откаже от тази независимост, са на ръба на гражданската война
Последиците от евентуалното отцепване ще са и много тежки икономически за Каталуния, коментира репортерът на bTV
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    0
Рада Домусчиева
Снимка: bTV

Ако каталунското правителство не се откаже от обявяването на независимостта, страната е на прага на гражданска война, а последиците от евентуалното отцепване ще са и много тежки икономически за Каталуния. Това коментира репортерът на bTV Рада Домусчиева, която присъства на референдума. Тя коментира и обстановката в областта, ролята на полицията и страха от франкизма.

Обстановката

В провинцията се гласува. Кадрите, които всички показват – с побоищата на гражданската гвардия над гласуващите, преобладават, но истината е, че хората гласуваха съвсем спокойно. Много от тези сблъсъци са провокирани и от хората в опашките, неслучайно намиращи се там. Но по-голямата част от хората гласуваха спокойно.

Рада Домусчиева: На референдума в Каталуния имаше провокации и провокаториСъздаваше се напрежение и на хората беше внушавано, че ще бъдат нападнати, разказа специалният ни пратеник

Трябва да се каже, че гласувалите са 2,2 млн., а населението е 7,5 млн., т.е. референдумът не е подкрепен от 100% от избирателите на Каталуния.

Там има протести и на хора, които са против референдума. Те са и каталунци, не са само кастилци. Утре предстои много голям митинг в Барселона на защитниците на тезата, че провинцията не трябва да се откъсва и Испания трябва да остане единна.

Ролята на полицията

И испанските, и каталунските сили на реда се намесваха по своеобразен начин. Референдумът беше организиран изцяло от местната полиция, което е притеснително – когато полицията започне да организира политически действия. Тя даваше указания на хората как да гласуват, къде да застанат, викаха ги чрез есемеси да дойдат 3 – 4 часа по-рано пред секциите, за да ги пазят, внушаваше им се идеята, че след малко ще дойдат да ги пребият, оттам се поражда напрежение. Тези хора стояха по 20 часа пред секциите, за да пазят урните. Естествено, никой не дойде да ги пребие и така или иначе гласуването се състоя.

700 000 казаха "Не!" на полицейското насилие в Каталуния (СНИМКИ)Протестът е насочен и срещу централното правителство в Мадрид

Гласуването

Гласува се с електронна система, те нямат избирателен списък, той е в интернет. Естествено, че им го блокираха, а защо не са си го извадили на хартия, никой не можеше са обясни.

Информацията беше много противоречива и то – в крайностите – например, че ги пребиват от бой, а в същото време виждаш, че опашката си чака най-спокойно. Гледахме видео как бият хора пред едно училище, 10 минути по-късно, когато пристигнахме на мястото, хората казаха, че не са ги били, само са ги бутали.

Рада Домусчиева
Снимка: bTV

Франкизъм

В цяла Испания се опасяват от франкизъм, това е най-болната тема на страната – припомнянето на гражданската война там. Това разделение съществува. През 30-те години на миналия век те са дали толкова много жертви на франкизма, че когато им пратиш гражданската гвардия и им пуснеш кадри, че бият техни близки, хората се плашат.

Настроенията в Каталуния са много антифранкистки – те са против Народната партия, против Франко, против монархията.

Кралят на Испания: Каталунският референдум разруши демокрацията и раздели обществотоФелипе VI обяви допитването за незаконно

Какво следва

Много е трудно да се предвиди какво следва оттук нататък. Обстановката е емоционална. Хората се настройват – чрез митинги, стачки, а в същото време този референдум не го признава никой – не само Мадрид, но и нито една европейска институция. Ако ръководителите на Каталуния не се откажат от тази независимост, са на ръба на гражданската война.

Испанският Конституционен съд отмени планирано заседание на каталунския парламентОчакваше се на тази сесия да бъде едностранно обявена независимостта на Каталуния

За утрешния протест в защита на единството на държавата с есемеси се призовава всички останали да не излизат на улицата, защото се цели провокация и да започнат сблъсъциУдължава се присъствието на гражданската гвардия и националната полиция в Каталуния до 18 октомври. Търси се посредник за преговори между Барселона и Мадрид, като се говори за Швейцария или Барак Обама, макар испанското правителство да отхвърли възможността за преговори.

Твърди се, че ръководителите на Каталуния държат толкова много на независимостта, за да прикрият злоупотреби за милиарди.

Испанското правителство иска избори в Каталуния, за да сложи край на кризата Мадрид се извини на пострадалите при полицейската акция по време на референдума

Последствията

Предстоят много тежки икономически последици. Каталунците имат самочувствието, че са много богати и наистина са такива, имат развита икономика, но нямат бъдеще като самостоятелна държава. ЕС няма да им даде проектите, които те искат осъществят, а големите заводи там не са каталунски, а испански.

Вижте във видеото целия разговор, както и каква е атмосферата в Каталуния:

  • 7
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре