Руската военна доктрина остава отбранителна, въпреки повишаването на активността на НАТО в Източна Европа. Русия ще защитава своята сигурност последователно и твърдо. Това заяви държавният глава Владимир Путин по време на разширено заседание на военното министерство в Москва, предаде ТАСС.

Президентът обърна внимание на разгръщането на системата за противоракетна отбрана, а също и останалите действия на Северноатлантическия пакт в Европа.

„Русия както винаги ще бъде последователна в защитата на своите интереси и суверенитет, ще се стреми към укрепване на международната стабилност, ще се застъпва за еднаква безопасност за всички държави и народи”, подчерта Путин.

На същото събитие той обяви, че над 50 междуконтинентални балистични ракети ще влязат на въоръжение в състава на стратегическите ядрени сили през следващата година. „Представете си каква мощна сила е това”, коментира руският президент.

По думите му развитието на ядрения арсенал ще е сред приоритетните задачи на военното министерство. „Тези сили се явяват важен фактор за поддържане на глобалното равновесия и фактически изключват възможността за широкомащабна агресия против Русия”, обясни Владимир Путин.

Той допълни, че предстои продължаване на модернизацията на стратегическата авиация и навлизане в експлоатация на ракетните крайцери „Владимир Мономах” и „Александр Невский”.