Това не е армия, това е чуждестранен легион, в конкретния случай чуждестранен НАТО-вски легион, който очевидно не защитава националните интереси на Украйна. По този начин руският президент Владимир Путин коментира действията на украинските въоръжени сили в Донбас, съобщиха ТАСС и РИА Новости.

„Често говорим за украинската армия. В момента кой воюва там? Действително, има и официални подразделения, но е значително присъствието на т.нар „доброволни националистически батальони”, коментира пред студенти в Санкт Петербург руският държавен глава.

Той визира паравоенните формирования, които помагат на правителствените сили в борбата с добре организираните и въоръжени проруски сепаратисти. Кремъл отрича да подпомага въстанието в Източна Украйна, като твърди, че за независимостта на „Новороссия” се бият доброволци, а не добре подготвени военни части.

Според Путин, целите на „легиона” под украински флаг са геополитически и са свързани със „сдържането” на Русия.

Той заяви още, че правителствените сили са използвали периода на примирието в Източна Украйна само за прегрупиране и подготовка на ново настъпление. „Хиляди загинаха. Това, пределно е ясно, е истинска трагедия”, заяви президентът, който определи случващото се в бившата съветска република като „гражданска война”.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи изказването на Путин като "безсмислица". По думите му чуждестранните войски в Украйна са руски.

В същото време украинските власти обявиха, че стрелбата по Мариупол, при която загинаха 30 души, е била от позиции на руската армия.

По данни на военните над 100 ракети от системи „Град" са били изстреляни срещу града откъм разположения до границата НовоазОвск, който е под руски контрол.

Извънредно положение

На фона на думите на Путин, управляващите в Киев обявиха извънредно положение в Донецка и Луганска области, а също и режим на повишена готовност за територията на цяла Украйна.

„Целта на тези решения е пълна координация на действията на всички органи на властта за обезпечаване на безопасността на гражданите”, заяви премиерът Арсений Яценюк.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната