Руският президент Владимир Путин възнамерява да съкрати участието си в срещата на върха на Г-20 в Бризбейн заради натиска от страна на западните лидери по повод кризата в Украйна. Това съобщиха АФП и „Ройтерс”, цитирайки пожелали анонимност източници от руската делегация.

„Руският президент ще участва в работните заседания на форума, но няма да присъства на официалния обяд и ще говори пред пресата по-рано от предвиденото. Този банкет е по-скоро нещо като забавление”, казал източникът на АФП.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обаче опроверга съобщенията, че за растящ натиск върху руския държавен глава е причина за промяна в програмата му за неделя, предаде ТАСС. „Това е пълна глупост. Събеседниците на президента постоянно повдигат тази тема. Това е обичайна обстановка", заяви той.

Малко преди пристигането на Путин за срещата на Г-20 четири руски военни кораба бяха засечени в международни води край североизточния бряг на Австралия. Домакинът на срещата, от своя страна, изпрати три кораба, за да наблюдава руските. Военното присъствие изостри напрежението между президента Владимир Путин и австралийския премиер Тони Абът, което се нагнетява след зловещата катастрофа на малайзийския самолет от полет MH17, на борда на който загинаха 38 австралийски граждани. Абът неведнъж е отправял остри нападки срещу Путин за подкрепата му за сепаратистите, за които се смята, че са изстреляли ракетата, свалила гражданския самолет.