Русия очаква подобряване на връзките със Съединените щати след избора на Доналд Тръмп. Това заяви Владимир Путин на традиционната си пресконференция в края на годината.

Руският президент каза още, че санкциите на Запада срещу Москва само пречат на съвместната борба с тероризма.

Путин за 12-и път се среща с журналисти и отговаря на техни въпроси. Пресконференцията днес продължи 4 часа. Руският държавен глава отговаря на въпроси от всякакво естество - от състоянието на националната икономика до отношенията с Украйна и Съединените щати. Путин даде и да се разбере, че догодина пак той ще отговаря на журналистическите въпроси.

А по отношение на изборите в Съединените щати той коментира, че никой освен руснаците не е вярвал, че Доналд Тръмп може да победи.

Руският президент заяви, че ще реши по-нататък дали да се кандидатира за нов шестгодишен мандат на изборите през 2018 г., предаде Асошиейтед прес. "Ще видим каква ще е обстановката в страната и света", каза Путин за това от какво ще зависи решението му.

Руският президент ръководи Русия от 2000 година. Той заемаше премиерския пост от 2008 г. до 2012 г. поради ограничение за броя на мандатите на даден държавен глава, но продължи да има водещата роля в управлението, а през 2012 г. се върна на най-високата длъжност в държавното ръководство.

Путин заяви още, че законните права на кюрдите в Ирак ще бъдат гарантирани, но Москва не възнамерява да се меси във вътрешноиракските процеси, предаде ТАСС.

"Що се отнася до въпросите на суверенитета, независимостта на едни или други части на дадена държава, то аз изхождам от гледната точка, че всички ще действаме в рамките на международното право. В крайна сметка правата на кюрдския народ, законните права, ще бъдат гарантирани", каза руският президент на голямата пресконференция.

"И досега поддържаме контакт и ще продължим и занапред да поддържаме контакт както с Багдад, така и с Ербил (столицата на кюрдската автономия в Ирак), но не възнамеряваме да се месим във вътрешноиракските процеси."

Путин заяви, че Русия винаги е имала много добри и специални отношения с кюрдския народ. "Кюрдският народ си има своя, много сложна съдба. Виждаме какво става в момента в Близкия изток. Мога да потвърдя и да констатирам, че кюрдските бойни подразделения в борбата с тероризма се държат много храбро и воюват много ефективно", каза той.