Русия оказва в Сирия военна помощ на легитимната армия на президента Асад. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за телевизии Си Би Ес в навечерието на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.

По думите му руското присъствие в Сирия се изразява в момента в доставка на оръжие за сирийското правителство, обучаване на персонал и оказване на хуманитарна помощ на сирийския народ.

"Там има само една легитимна армия - това е армията на президента на Сирия Асад", посочи руският президент.

Путин изрично подчерта, че военната подкрепа за незаконните структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на устава на ООН. Той допълни, че военна помощ може и трябва да се оказва само на легитимни правителства или на страни, с тяхно съгласие или по тяхна молба или по решение на Съвета за сигурност на ООН.

"В случая става въпрос за молба за оказване на военно-техническа помощ, което ние правим в рамките на абсолютно законни международни договори. Поддържаме абсолютно легални правителствени структури", отбеляза руският президент.

- Значи вие се присъединявате към САЩ в борбата им срещу "Ислямска държава" – това е част от причините Ви да сте в Сирия. Но някои мислят, че това може и да е само част от плана Ви, а Вие всъщност се опитвате да спасите управлението на Асад, защото то губи почва под краката си и войната не се развива добре за него, казва журналистът Чарли Роуз.

- Да, имате право. Ние подкрепяме легитимното правителство на Сирия - отговаря утвърдително Путин - Дълбоко съм убеден, че всякакви действия в противоположната посока – срещу легитимното правителство, ще създадат ситуация, която може да видите в други страни от региона или в други региони – например в Либия, където държавата и институциите се разпадат. Виждаме подобна ситуация и в Ирак. Няма друго разрешение на сирийската криза, освен заздравяване на действащите правителствени структури и осигуряването на подкрепа за борбата с тероризма. В същото време насърчаваме тези структури да влязат в диалог с рационалната опозиция и да проведат реформи.

- Както знаете, някои от партньорите в коалицията искат да видят как Асад си тръгва, преди да дадат подкрепата си.

- Бих ги посъветвал да изпратят това свое послание на сирийския народ. Само сирийският народ има правото да решава кой може да управлява неговата страна и как.

- Вие подкрепяте президента Асад. Подкрепяте ли това, което прави в Сирия и това, което причинява на сирийския народ – онези милиони бежанци и стотици хиляди, които загинаха, мнозина от тях – убити от собствената му армия?

- Ами, кажете ми вие какво мислите за онези, които подкрепят опозицията, най-вече терористичните организации, само и само да свалят Асад, без да мислят какво ще се случи със страната, след като нейните институции бъдат разбити? На няколко пъти казахте, че Асад воюва със собственото си население. Но вижте кой контролира 60% от сирийската територия. Контролира се или от "Ислямска държава", или от други.

- "Ал Нусра"?

- Организации като "Ал Нусра", както и други терористични организации. Те са признати за терористични организации от САЩ, от други страни, както и ООН.

- Готов ли сте да разположите и руски сухопътни войски в Сирия, ако това е необходимо за победата срещу "Ислямска държава"?

- Русия няма да участва в никакви сухопътни операции на сирийска територия или на територията на други държави. Или към този момент не планираме това. Но обмисляме да задълбочим работата си и с президента Асад, и с нашите партньори в други страни.

Междувременно ракетният крайцер "Москва" - флагманският кораб на руския черноморски флот, се отправи към Средиземно море, съобщи руският военен канал "Звезда".

Според информация на руското министерство на отбраната корабът ще вземе участие в "учение с руска военноморска формация в източната част на Средиземно море".

Този ход идва след съобщенията за изграждането на руска военна база в сирийската провинция Латакия.