„Санкциите са вредни за всички, включително и за тези, които ги налагат. Политиката за възпирането на Русия не е измислена вчера, тя се провежда, когато някой си мисли, че Русия е станала прекалено независима. Преговори с Москва от позицията на сила са безсмислени. Русия няма да позволи стремежите за разчленяването й, подобно на югославския сценарий, така както не позволи и на Хитлер”.

Това заяви руският президент Владимир Путин в ежегодното си послание пред руския парламент. В него по традиция държавният глава излага виждането си за основните направления на развитието на страна.

Държавният глава нарече историческо обединение на Крим и Севастопол с Русия. "Крим е толкова свят за руснаците, колкото Храмовият хълм в Ерусалим за евреите", заяви Путин. „Всеки народ има неотменимото право на свой собствен път на развитие. Русия винаги ще го отнася с уважение към това право. Това важи и за Украйна”, каза той и нарече „лицемерни” приказките за правата на човека, които съпътстват революция в Украйна.

Снимка: EPA


"Не трябва да политиканстваме, а да помогнем на икономиката на Украйна в рамките на реформите, но западните колеги не бързат в това”, каза руският лидер и добави: „Русия е кредитирала украинската икономика от с 32,5-33,5 млрд. долара през последните години”.

"Русия няма да се включи в скъпата надпревара за въоръжаване, но за да гарантира своята сигурност в пълен размер, ще предприеме нестандартни решения. Русия ще защитава многообразието на света, ще защитава истината. Не е случайно, че нашите американски приятели, пряко или задкулисно, винаги влияят на отношенията на Русия с нейните съседи. А понякога дори не знаем с кого говорим - с правителствата или директно с американските им покровители”, заяви Путин.

Ежегодното изявление на Путин се радва на широк интерес в страната.
Снимка: EPA


Президентът предложи амнистия за офшорните капитали и постави цели: „Русия няма да ограничат своите отношения с Европа и Америка. Русия има много приятели и стратегически партньори в света. Страната ще бъде отворена към света, за да привлече инвестиции от чужбина за съвместни проекти. Санкциите и ограниченията са стимул за постигане на тези цели. Бюрокрацията и навикът да погребват всички решения във вестниците не са само спирачка за развитие, но и заплаха за сигурността”.

Той допълни, че трябва да се избяга от капана на нулев растеж. „Трябва да се фокусираме върху растеж на производителността от 5% и инфлация под 4%”, каза Путин. Държавният глава поиска от Банката на Русия и от правителството да предприемат строги мерки срещу спекулиращите с курса на рублата и призна, че отслабването й увеличава риска от инфлация.

Путин изрази увереност, че силите за сигурност ще се справят с терористичното нападение в чеченската столица Грозни, започнало тази нощ.