Русия е готова да предостави стенограмата от разговора между американския президент Доналд Тръмп и руския министър на външните работи Сергей Лавров. Това заяви Владимир Путин по време на пресконференция в Сочи.

Руският президент посочи, че страната му е готова да предостави стенограмата в Сената и в Камарата на представителите на САЩ, ако американската администрация няма нищо против.

Путин отрече Тръмп да е издал тайни на Лавров по време на срещата им в Белия дом миналата седмица и сподели мнението си, че в САЩ се развива „политическа шизофрения”.

Руският президент каза, че днес е разговарял с Лавров по тази тема.

„Ще трябва да му наложа порицание, защото той не ни каза какви са тези тайни – нито на мен, нито на представители на руските спецслужби”, се пошегува Путин.

Междувременно в. „Ню Йорк таймс” излезе с нови разкрития, че Тръмп поискал от уволнения директор на ФБР Джеймс Коми да спре разследване срещу бившия съветник по националната сигурност – Майкъл Флин. Изданието се позовава на служебна бележка, написана от Коми след разговора.

„Ако е истина, това е поредното обезпокояващо твърдение, че президентът се намесва или възпрепятства разследването”, коментира членът комисията по разузнаването към Конгреса на САЩ Адам Шиф. По думите му вече има достатъчно разкритич, че да поиска директор Коми да свидетелства.

От Белия дом отричат президентът да е оказвал натиск върху ФБР.

Майкъл Флин подаде оставка през февруари след разкрития, че е обсъждал американските санкции срещу Москва с руския посланик във Вашингтон, преди Тръмп да встъпи в длъжност като президент.

Вижте повече във видеото: