Трудностите, които създават българските власти, са основната причина, поради която Русия спря строителството на „Южен поток”. Това е казал руският президент Владимир Путин пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Анкара на 1 декември, твърдят дипломатически източници, цитирани от „Хюриет Дейли Нюз”. Именно тогава Путин обяви, че преустановява реализацията на проекта.

„До гуша ми дойде от българите. Със Запада и Европейския съюз зад гърба си, те ни предизвикват и ни се противопоставят. Те забавят проекта", е казал Путин пред Ердоган, твърди изданието. Тук трябва да се отбележи, че вестникът е турски, а именно южната ни съседка би извлякла позитиви от спирането на „Южен поток” в този му вид.

Руският президент обяви края на дългоочаквания газопровод по време на съвместна пресконференция с Ердоган на 1 декември. Предвиждаше се проектът да доставя 63 милиарда кубически метра природен газ до европейските пазари чрез тръбопровод под Черно море и България.

Неочакваното решение на Путин предизвика шокова вълна не само в Москва, но и в София, която се очакваше да печели около 400 милиона евро като транзитна страна, посочва „Хюриет Дейли Нюз”.

Изявлението на Путин бе всеобща изненада, след като дори най-приближените до него мъже разбраха за анулирането на проекта от разговорите му с турския екип, воден от Ердоган. Блокирането на „Южен поток” насочи Путин и Ердоган към търсене нови пътища за тръбопровода. Двамата лидери са се договорили да започне техническата работа за изграждането на нов газопровод от Русия към Турция. Около 50 милиарда кубически метра природен газ се очаква да бъдат пуснати в продажба през газов терминал на турско-гръцката граница, пише още изданието.

Сирийският въпрос е бил друг важен момент в разговорите между Ердоган и Путин по време на срещата им. „Хюриет Дейли Нюз” е научил от длъжностни лица, запознати с преговорите, че Путин предложи ново решение, с което сирийският президент Башар Асад ще остане на власт.

Припомняйки, че представители на руското външно министерство наскоро са се е срещнали с опозиционния сирийски Национален съвет, Путин е казал на Ердоган: "Ние сме единствената страна, която може да разговаря както за опозицията, така и с режима. Подкрепете ни в нашите усилия, като използвате влиянието си, за да помогнем на режима и опозицията да седнат на една маса. Нека се опитаме да решим въпроса по този начин".

Позовавайки се на ситуацията в Сирия, в която Дамаск продължава офанзивата си срещу собствения си народ, Ердоган е отхвърлил предложението на Путин.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян