Единственият начин да се сложи край на войната в Сирия е да се осигури подкрепа за президента Башар Асад в борбата с тероризма, заяви руският президент Владимир Путин.

„Трябва да започне позитивен диалог с рационалната опозиция в Сирия, за да се постигнат нужните реформи”, допълни руският лидер, цитиран от Франс прес.

„Дълбоко съм убеден, че всички действия с обратен знак, които целят премахването на едно легитимно правителство, ще създадат ситуация, която вече сме наблюдавали в други страни, например Либия, където се разпаднаха всички държавни институции”, коментира Путин.

По думите му само гражданите на Сирия могат да решават кой и как да управлява тяхната държава. Руският президент каза още, че днешната политическа ситуация в Ирак е подобна на тази в Сирия.

Преди дни стана ясно, че Русия е изпратила 28 военни самолета, както и оръжия в Сирия. В страната вече са пристигнали руски военни. Сателитни снимки пък показват, че Русия строи две нови военни бази по средиземноморското крайбрежие на Сирия.

По-рано днес беше съобщено, че Путин ще се срещне с американския си колега Барак Обама през следващата седмица. Очаква се основна тема на разговора им да е кризисната ситуация в Сирия.

В четвъртък вечерта турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Асад би могъл да вземе участие в политическия преход в страната, за да се намери решение на кризата, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

„Възможно е този преходен процес да се осъществи със или без Асад. Никой обаче не вижда бъдеще за Асад в Сирия. За сирийците е неприемливо да приемат диктатор, довел до смъртта на 350 хиляди души“, допълни той.

Подобно изказване бележи значителна промяна в позицията на Ердоган, който е изявен противник на сирийския президент.

Турският държавен глава коментира, че не може да се види ясна перспектива в руския подход спрямо Сирия. Въпреки това външните министри на двете страни ще формират работна група по критичната тема, допълни той.

„Решихме да работим по този въпрос в Общото събрание на ООН като група от трима чуждестранни министри от САЩ, Турция и Русия“, обяви Ердоган. Има възможност представители на Иран и Саудитска Арабия също да бъдат включени в процеса, каза още той. Според него мирният процес би бил допълнително подсилен, ако ЕС, Йордания и Катар също се включат.