Руският президент Владимир Путин одобри доктрина за информационна сигурност на страната, предаде ТАСС.

Текстът предупреждава за нарастващите възможности на ред страни да въздействат върху руската информационна инфраструктура с военна цел. Тези държави засилват действията си за техническо разузнаване срещу руските държавни органи, научни организации и предприятия от отбранително-промишления комплекс. Това е един от основните фактори с негативно влияние върху информационната сигурност на Русия, се казва в доктрината.

Документът отбелязва и "нарастващото информационно въздействие върху населението на Русия, на първо място младежта, с цел размиване на традиционните руски духовно-нравствени ценности". На този фон, пише в доктрината, руските медии са дискриминирани зад граница, а на журналистите се пречи да си вършат работата.

Вероятно се имат предвид проблемите на пряко финансираната от Кремъл телевизия RT, която нееднократно е уличавана в едностранчиво отразяване на събитията, от които Русия има интерес. Освен това, много западни анализатори твърдят, че с руски пари се захранват новинарски сайтове в цяла Европа. Стигна се до там в САЩ да обвиняват Русия за кибератаки преди президентските избори. Москва отрича тези обвинения.

В доктрината за информационна сигурност се отбелязва, че компютърните престъпления в Русия не са под контрол, особено в кредитно-финансовата сфера. Там и равнището на системите за IT сигурност е оценено като недостатъчно добро.

Като друг проблем е отчетена зависимостта на Русия от вносни компоненти и програмно обезпечение.