Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че страната ще намали доставките на газ, ако Украйна неправомерно отклонява част от транзитните количества, предадоха световните агенции.

„Има големи рискове за транзита. Ако установим, че украинските ни партньори, както през 2008 г., започнат неправомерно да отклоняват наш газ от експортната тръбопроводна система, то както и през 2008 г. постепенно ще намаляваме подаването с обема на откраднатото”, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският държавен глава подчерта, че силно се надява да не се стигне до това, отбеляза „Ройтерс”. Няма да има никаква криза, предизвикана от руски официални представители, отговарящи за сътрудничеството с Европа, заяви той, цитиран от „Франс прес”.

„На нас никак не би ни се искало да възникнат каквито и да е кризи в есенно-зимния период. Мога точно да ви кажа, говорейки абсолютно отговорно, че по вина на руските участници в енергийното сътрудничество в Европа няма да има никакви кризи”, подчерта Путин, който е на посещение в Сърбия.

„Русия винаги е била надежден доставчик, ние разполагаме с достатъчно ресурси, за да обезпечим собствените си потребности и нарастващите потребности на нашите потребители в Европа и Азия”, заяви все пак руският държавен глава.

„Южен поток” - полезен за европейските потребители

Президентът на Русия Владимир Путин каза днес в Белград, че проектът „Южен поток” не може да бъде реализиран едностранно, но е дълбоко убеден, че е полезен за европейските потребители.

Той обърна внимание, че дискусии за перспективите са се водили и когато беше строен „Северен поток”, а „сега, когато е построен, всички са щастливи”, и изрази увереност, че същото е положението и с „Южен поток”.

„Дълбоко съм убеден, че проектът е полезен за европейските потребители”, каза руският президент, подчертавайки, че политиката вреди на икономиката и в известна степен намалява конкурентоспособността на европейската икономика.