Пълзящата ислямизация на Турция се отразява на безопасността на Русия, там пребивават и се лекуват бойци. Това обяви руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция за местни и чуждестранни журналисти, съобщават световните агенции.

„Турският народ е бил и продължава да бъде наш партньор, но с настоящото ръководство на Турция е практически невъзможно да се говори”, подчерта държавният глава. В същото време, икономическите мерки, които Кремъл разпореди, удрят в голяма степен именно турския бизнес – особено леката и хранителната промишлености и туризма.

По думите му свалянето на руския бомбардировач Су-24 на границата между Турция и Сирия е „враждебно действие”. Той сподели възмущението си от решението на Анкара да се жалва в НАТО, вместо да обясни защо е открила огън. Пиперливият коментар на Путин беше, че вероятно някой от турското ръководство е искал „да оближе американците на едно място”.

Руският президент беше категоричен, че инцидентът не може да стане повод за напускане на Сирия. В същото време, той не е убеден, че е нужна постоянна военна база в арабската страна.

„Русия продължава въздушните операции и поддържа настъплението на сирийската армия, като ще търси контакт с опозицията, която воюва с ИДИЛ”, посочи Путин. По думите му Москва и Вашингтон имат почти съвпадаща представа за политическия подход, необходим за урегулиране на кризата и прекратяване на гражданската война.

„Терористичната групировка „Ислямска държава” защитава нелегалната търговия на нефт и, възможно е, икономическите интереси на трети страни в региона”, отбеляза Владимир Путин.

Той коментира и икономическата ситуация в Русия година след срива на рублата. По думите му заради падането на цените на енергоносителите ще се наложи корекция на бюджета за следващата година. Путин отбеляза, че прогнозите за 50 долара за барел са твърде оптимистични. По думите на руския президент все още не е дошло времето, когато ще се наложи да се вдигне пенсионната възраст.

Все пак, той посочи, че пикът на кризата е преминал, има свежи инвестиции, а западните санкции имат и положителна страна – външният дълг намалява.

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци
  • Учени: И Москва, и Анкара послъгват за свалянето на Су-24